Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΣΤΕ

*** Άρθρο από συμβουλές για την καθημερινή μας διατροφή  που μας δίνει η Διατροφολόγο της Ακαδημίας μας μας Ευγενία Ρεστεμη…

 

ΠΑΙΔΙΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ

Ισορροπημένη διατροφή είναι εκείνη που παρέχει στα παιδιά όλα τα θρεπτικά  συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τους. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να τεθούν οι βάσεις για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών πρέπει να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων. Μαθαίνουμε τα παιδιά να ξεκινάνε την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό το οποίο θα τους βοηθήσει να αποδώσουν καλύτερα.

Τα παιδιά καλό είναι να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ως σνακ στην διάρκεια της ημέρας.

Η κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο. Οι τροφές θα πρέπει να κατανέμονται σε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.Το φαγητό θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο “σπιτικό”.

Έτοιμα φαγητά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Γλυκό – ζάχαρη θα πρέπει να καταναλώνεται το πολύ μία φορά την ημέρα και όχι παραπάνω από 200kcalόπως είναι μία Σοκοφρέτα.

Το μόνο απαραίτητο ποτό είναι το νερό. Συνιστάται περίπου η κατανάλωση 30ml νερού ανά κιλό σώματος.

Το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να είναι ως εξής:

  • 1 φορά την εβδομάδα όσπρια  (φακές, φασολάδα, ρεβίθια)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα λαχανικά  (φασολάκια, αρακά, σπανακόρυζο, γεμιστά)
  • 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας(μπιφτέκι, μπριζόλα, μοσχαράκι)
  • 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο
  • 1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά
  • 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι

Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια από γονείς, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, παιδιάτρους και διατροφολόγους και προπονητές ,  με κατάλληλη ενημέρωση και τακτική εκπαίδευση να εντάξουμε στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για την αντιμετώπιση καθώς επίσης και την πρόληψη προβλημάτων υγείας (ιώσεις, παχυσαρκία, τερηδόνα κτλ).

Άφησε ένα σχόλιο